Welke beleggingsvorm past bij mij?

Alles wat belangrijk is in één oogopslag

Je moet deze vraag beantwoorden voordat je begint met het opbouwen van je vermogen en het investeren van geld. Er zijn verschillende beleggingsvormen beschikbaar voor het opbouwen van vermogen. Ze worden onderverdeeld in conservatieve en hoogrenderende beleggingen.
Inhoudsopgave

Conservatieve beleggingsvormen

Conservatieve beleggingsvormen zijn de juiste keuze voor jou als je je vermogen zonder risico en op een duurzame manier wilt opbouwen. Voor deze relatieve zekerheid zie je echter af van een mogelijk hoger rendement. Conservatieve beleggingsvormen zijn onder andere:

Termijndeposito's & giraal geld

Met een termijndeposito investeer je een vast bedrag voor een langere periode. In ruil daarvoor ontvang je een vaste rente. De storting gebeurt in één keer. De investering wordt als veilig beschouwd. Het rendement is echter relatief laag. Een daggeldrekening biedt een nog lagere rente dan een termijnrekening. Maar je kunt dagelijks over je geld beschikken.

Onroerend goed / Goud / Edelmetalen

Goud en andere edelmetalen en onroerend goed worden beschouwd als relatief crisisbestendige beleggingsvormen. Ze behoren dus duidelijk tot de conservatieve beleggingen. Ze worden aanbevolen als je je geld met zo weinig mogelijk risico kunt beleggen en het lange tijd zonder risico kunt stellen.

Hoogrentende beleggingen

Hoogrentende beleggingen omvatten alle vormen van beleggingen waarbij een hoge rente, een hoge uitbetaling of een hoog dividend wordt verwacht. Deze hogere rendementen worden verkocht met een hoger risico op verlies. Typische hoogrentende beleggingen zijn onder andere:

Aandelen en obligaties

Aandelen zijn potentieel hoogrenderend, maar ook riskant. Er is geen garantie op winst met aandelen. Obligaties leveren ook veel op, maar worden als relatief veilig beschouwd in vergelijking met aandelen. Bij hen is een bepaalde rente op het gestorte kapitaal over meerdere jaren gegarandeerd.

Fondsen en ETF's

Een fonds biedt meer zekerheid omdat het kapitaal gespreid is. De hoogte van het rendement hangt af van de vaardigheid van de fondsbeheerder en de samenstelling van het fonds. Een ETF volgt vaak een index. Bijvoorbeeld de DAX, de Dow Jones of een andere index. ETF is de afkorting voor Exchange-Traded Tund.

Derivaten

Certificaten of opties behoren tot de zogenaamde derivaten. Met deze papieren kunnen beleggers zeer grote winsten behalen. Hoge verliezen zijn echter ook niet uitgesloten. Deze vorm van beleggen is alleen voor professionals met een grondige kennis van de markt. Er bestaat een hulpmiddel, de zogenaamde "magische beleggingsdriehoek", dat je kan helpen om de voor jou optimale beleggingsvorm te vinden.

De magische investeringsdriehoek

Met behulp van de magische investeringsdriehoek kun je de drie belangrijke aspecten van een investering, rendement, liquiditeit en veiligheid, en hun onderlinge afhankelijkheid visualiseren. Met behulp van de magische driehoek kun je ook zien dat het niet mogelijk is voor een belegging om aan alle drie de criteria optimaal te voldoen. Als je bijvoorbeeld focust op een hoog rendement, dan zullen veiligheid en liquiditeit daaronder lijden. Als je je richt op zekerheid, dan zullen het rendement en de liquiditeit lager zijn.
Inhoudsopgave

Investing 101: From Stocks and Bonds to ETFs and IPOs, an Essential Primer on Building a Profitable Portfolio

Een spoedcursus in het beheren van persoonlijke rijkdom en het opbouwen van een winstgevende portefeuille - van aandelen en obligaties tot beursintroducties en meer!

€ 12,35

super product

Finance and Financial Markets

Dit populaire leerboek biedt een brede en toegankelijke inleiding tot de bouwstenen van moderne financiën: financiële markten, instellingen en instrumenten.

€77,27

super product

Rate this article

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

You might be interested in this...

Duurzame financiering

Welke beleggingsvorm past bij mij?

Factoren van de investering