Goud als beleggingsstrategie

De voor- en nadelen

Goud als grondstof heeft altijd een mystieke uitstraling gehad en een fascinatie bij ons opgewekt. De historische goudkoorts, die in de 19e eeuw talloze mensen naar gebieden lokte en rijkdom beloofde. Het rituele gebruik van goud voor bepaalde voorwerpen of sieraden. De positieve associatie met goud in taalgebruik (Gouden oktober, vloeibaar goud, gouden bruiloft, enz.) Goud heeft een aantrekkingskracht die veel verder gaat dan het puur industriële gebruik. Factoren zoals zeldzaamheid en schoonheid hebben hetzelfde effect op kopers van goud als de argumenten dat goud kan fungeren als een verzekering tegen inflatie en economische instabiliteit. Maar de prijs van goud wordt ook bepaald door vraag en aanbod.
Inhoudsopgave

Goudaandelen in de portefeuille

De eigenschap van goud om een verdwijnpunt te worden tijdens crises maakt investeren in goud een dubbel net. Goud deprecieert niet tijdens crises. Een vlucht uit goud treedt – als er al een vlucht plaatsvindt – alleen op in perioden van duizelingwekkende welvaart, in tijden waarin kapitaal op het spel staat voor lucratieve investeringen. Aan de andere kant vluchten kapitaal en geld in goud tijdens crises en creëren vraagdruk. Deze druk leidt tot prijsstijgingen – tenminste voor verhandelbare producten en liquide, eerlijke markten. Degenen die goud in hun portefeuille hebben aan het begin van een crisis, in tegenstelling tot degenen die nog niet in goud beleggen, worden niet geconfronteerd met crisisverliezen, maar realiseren boekwinsten die ze door de crisis heen kunnen laten lopen en kunnen realiseren wanneer dat nodig is. In dit opzicht hebben de futuresmarkten hun eigen dynamiek die ze dubieus maken voor crisisbeheer door investeringen.
In het geval van ongunstige prijsbewegingen op de futuresmarkt zal de makelaar oproepen om onderpand te storten, bekend als “margin calls”. In het geval van niet-betaling zal hij de positie sluiten met een echt verlies voor u. De hefboom, die uw winst maximaliseert in het geval van een positieve prijstrend, vernietigt uw geld zelfs in het geval van een kleine ongunstige prijstrend.
Futuresbeurzen zijn in het leven geroepen om transacties af te dekken die binnen afzienbare tijd moeten plaatsvinden. Het gaat om de tijd tot de volgende oogst, tot de aankomst van een schip, tot de volgende dividenduitkering op aandelenportefeuilles. Futuresmarkten zijn niet bedoeld voor langetermijnhandel en het aanhouden van posities.
Daarom zijn futurescontracten niet geschikt voor een holdingstrategie. Vanwege de hefboomwerking en de verplichting om voldoende onderpand per contract te verschaffen, kunnen futurescontracten niet worden gebruikt voor defensieve, afwachtende strategieën.

Onze deskundige tip

Voor een succesvolle profylactische goudstrategie zijn spotgrondstoffen nodig. Er is fysiek goud nodig. Goudstaven, zoals aangeboden door banken en veilig opgeslagen, zijn het veiligst vanwege hun standaardisatie. Gouden juwelen daarentegen worden meestal alleen gekocht tegen hun materiële waarde, tegen een prijs die vele malen lager is dan hun kostprijs. Kortom, je kunt er niet op rekenen dat het goudsmidswerk dat is besteed aan dure gouden sieraden terugkomt in de verkoopopbrengst. Koop goudbaren om goud te gebruiken als een crisismetaal!

Investing in Gold (kindle)

Goud is een geweldig beleggingsinstrument. Je hebt gehoord over de voordelen van investeren in goud, zilver en edelmetalen; maar je weet niet precies hoe je het moet doen, waar je moet investeren of hoe je niet opgelicht kunt worden...

EUR 2,99

super product
Inhoudsopgave

Investing in Gold

De auteur laat ons in dit boek zien dat het belangrijkste in onze huidige economische situatie niet is hoeveel je verdient, maar "hoe" je het beschermt.

€ 16,24

super product

All about Investing in Gold

Alles over beleggen in goud leidt u door de vaak over het hoofd geziene fijne kneepjes van het beleggen in goud met een helderheid en samenhang die u niet zult vinden in andere boeken.

€ 20,59

super product

Rate this article

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

You might be interested in this...

Hoe investeren?

Goud als beleggingsstrategie

De top 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *