Basisprincipes van cryptocurrency

Alles wat je moet weten

Hoewel er al in de jaren 90 pogingen werden gedaan om een digitale valuta te creëren, kwam de grote doorbraak pas in de afgelopen jaren. De enorme waardestijging van Bitcoin speelde een belangrijke rol en kreeg veel media-aandacht. In dit artikel leer je hoe cryptocurrency als digitale bron werkt en welke cryptocurrencies je zeker moet kennen.
Inhoudsopgave

Cryptocurrencies als digitale schaarse hulpbron

Een munteenheid waaruit iedereen op verzoek een willekeurige hoeveelheid geld kan genereren, zou geen koopkracht hebben. De hoeveelheid geld die beschikbaar is in deze valuta, in tegenstelling tot goederen en diensten, zou oneindig naderen. Cryptocurrencies maken gebruik van de relatieve zeldzaamheid van byte-reeksen die een specifieke eindwaarde produceren, een hash, door middel van vooraf gedefinieerde cryptografische algoritmes.

Dat dit systeem kan werken, wordt geïllustreerd door het voorbeeld van e-mailversleuteling met behulp van een paar sleutels, een private en een publieke sleutel die daaruit worden gegenereerd. Er is niets geheims aan de publieke sleutel. De publieke sleutel, de sleutel die gebruikt wordt voor encryptie, wordt gepubliceerd. De privésleutel moet zorgvuldig worden bewaakt door de ontvanger van de e-mail. Met de privésleutel, met lange sleutels alleen met de privésleutel, kan een versleuteld bericht ontcijferd worden. Zelfs de verzender van het bericht kan het niet algoritmisch opnieuw ontsleutelen, het feit dat hij meestal een onversleutelde kopie van het bericht bewaart, verandert niets aan het basisprincipe.

Voor deze procedure zijn sleutellengtes van 4096 bits nu standaard voor asymmetrische procedures zoals RSA (naar de uitvinders Ron Rivest, Adi Shamir en Leonard Adleman). Bij deze sleutellengte is het praktisch onmogelijk voor iemand om een versleutelde e-mail te ontsleutelen zonder de privésleutel te kennen. Met kortere sleutellengtes daarentegen zou ontcijfering mogelijk zijn met hoge maar haalbare inspanningen. Het zou zeldzaam en duur zijn in algoritmische zin (runtime van het algoritme) en in economische zin (hardware, stroomkosten). Dit is precies de relatieve schaarste die kan worden gebruikt om digitale middelen te creëren die bruikbaar zijn als valuta.

Bitcoin

Bitcoin wordt door velen beschouwd als de “reservevaluta van de cryptocurrencies”. Kort na de uitvinding in 2009 door de hacker(s) bekend als (cursief)Satoshi Nakamoto(/italic), was Bitcoin waardeloos. Begin 2011 stond het op één Amerikaanse dollar en zes maanden later op $10. Tien jaar later, in november 2021, bereikte Bitcoin een recordhoogte van meer dan 68.000 dollar. Op dit moment, in april 2023, wordt het verhandeld op ongeveer 27.000 USD. De volatiliteit van Bitcoin is legendarisch. Zowel de razendsnelle stijging van ongeveer USD 5.000 begin 2020 naar USD 68.000 in november 2021 als de catastrofale prijsdaling van vorig jaar zijn mijlpalen in de beursgeschiedenis.

Stablecoins

De analogie van de privésector met centrale-bankgeld zijn digitale stablecoins, waarvan de omzetting in conventionele valuta of fungibele goederen gegarandeerd wordt door privé-uitgevers. Op dit moment lijkt de aantrekkelijkste stablecoin Diem (accusatief van het Latijnse “tag”) van Zuckerberg/Meta Platforms (voorheen Facebook Inc.) te zijn.

CBDC (Centrale Bank Digitale Valuta)

Een meer klassieke aanpak dan de creatie van cryptocurrency in de anonimiteit van de digitale ondergrondse is de uitgifte door centrale banken. De gecreëerde cryptocurrency is bedoeld om de internetanalogon van conventioneel geld te zijn en die in ruil één op één te repliceren. Aangezien de rol van de nationale banken en de ECB zich uitstrekt tot het handhaven van monetaire stabiliteit, rijst de vraag hoe deze rol zou worden vormgegeven in relatie tot digitaal centralebankgeld. Als conventioneel giraal geld onbeperkt zou worden omgezet in digitaal centralebankgeld, zou ofwel een toename van de geldhoeveelheid en het daarmee gepaard gaande inflatierisico moeten worden geaccepteerd, ofwel giraal geld moeten worden vernietigd ten gunste van digitaal centralebankgeld. Als dat laatste gebeurt, hoe kan een economie met stabiele rente dan slagen op deze basis?

Crypto Profit: Uw deskundige gids voor financiële vrijheid door beleggen in cryptocurrency

Dit oogverblindende boek legt uit waarom, in tegenstelling tot wat de meeste mensen geloven, investeren in cryptocurrencies eigenlijk een goed idee is. Sterker nog, cryptocurrencies zijn hard op weg om de beste investeringsmogelijkheid van de 21e eeuw te worden.

€ 10,99

super product

Diem

Het meta-platform van Marc Zuckerberg is bedoeld als een virtueel sociaal universum. Het is niet verwonderlijk dat zo’n universum op zijn minst een eigen origineel betaalmiddel nodig heeft. Zoals bij elke cryptocurrency zal het gebruik van Diem gaan over de fungibiliteit van de valuta, met de betalingstransacties die nodig zijn om echte goederen te verwerven. Aangezien Meta wordt gefinancierd met klassieke monetaire transacties, zou dit een poort kunnen openen naar de echte economie.
Inhoudsopgave

The Only Cryptocurrency Investing Book You'll Ever Need

Als je het gevoel hebt dat je "de boot hebt gemist" op Crypto. Think again... Want terwijl de cryptomarkt alleen al in het afgelopen jaar 10x is gestegen, zal dit boek je laten zien dat het nog niet te laat is om te investeren in de #1 asset van de jaren 2020.

€16,57

super product

The Basics of Bitcoins and Blockchains

The Basics of Bitcoins and Blockchains biedt een duidelijke gids over deze nieuwe valuta en de revolutionaire technologie die deze aandrijft.

€ 13,99

super product

Rate this article

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

You might be interested in this...

Cryptocurrency kopen

Is cryptocurrency beginnersvriendelijk?

Basisprincipes van cryptocurrency

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *